בחודש אוקטובר מציינים בארץ ובעולם את חודש המודעות לסרטן השד, שהוא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. כ-5,000 נשים בישראל מאובחנות מדי שנה כחולות במחלה, שאחראית לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בכלל הנשים. עם זאת, כדאי לדעת שבשנים האחרונות מספר הנשים שמחלימות מסרטן השד עולה בהתמדה בזכות גילוי מוקדם – ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, סיכויי הריפוי עולים עד לכ-90%.
מערכת My Day מורכבת כולה מצוות נשי, ולא יכולנו להתעלם מהחודש הזה ומהיכולת שלנו להביא לקדמת הבמה את המודעות למחלה. אנחנו יודעות שאולי קצת מוזר לדבר על חתונה בהקשר של סרטן, ובכל זאת, חתונה היא חלק מהחיים. קשה למצוא היום מישהו שלא מכיר אדם אחר שחלה במחלה, גם אם הקרבה היא לא אישית ומיידית. אולי מהסיבה הזאת יש זוגות שבוחרים, דווקא ביום הגדול שלהם, למנף את האירוע לטובת תרומה והעלאת מודעות למחלת הסרטן. זוג אחד כזה הוא לוטם ומתן, שבחרו להסתפר ולתרום את השיער ממש באמצע החתונה.
לוטם ומתן הכירו לראשונה כשהיו בני 19, ולאחר כמה שנים שבמהלכן נותק הקשר בינם – הם חידשו אותו בזכות חברים משותפים ויצאו לדייט ראשון בים. שנתיים אחרי הדייט מתן הציע ללוטם נישואין, והם פנו לתכנן את החתונה. עוד לפני ההצעה היה ברור לשניים שבמהלך החתונה הם יתרמו את השיער: “למתן היה שיער ארוך,” מספרת לוטם, “ויום אחד הוא אמר לי שהוא רוצה להסתפר. אמרתי לו שאני לא מוכנה שהוא יסתפר, ושיום אחד אנחנו נתרום שנינו את השיער בחתונה שלנו. היה לו שיער ממש ארוך, ולא רציתי שזה “ילך לפח”, ולי היה שיער קצר שהארכתי במיוחד לחתונה. הוא לא התווכח איתי, ובסופו של דבר זה באמת מה שעשינו.”
במהלך החתונה החליפה לוטם שני לוקים. הלוק הראשון כלל שמלה בעלת שובל ושרוולים ארוכים, משחקי תחרה מחשוף סגור וגב פתוח. כיוון שהשמלה הייתה סגורה באזור הצוואר לוטם בחרה לענוד עגילי יהלום צמודים, ולאסוף את שיערה הארוך לתסרוקת באן נמוכה. גם מתן אסף את שיערו לקוקו, כאשר לאחר החופה, בזמן שהאורחים ישבו לאכול, הם עלו לחדר, קלעו שניהם את השיער לצמה – והסתפרו. לאחר התספורת, כאשר שיערה של לוטם היה באורך קארה, הגיע הזמן להחליף גם את הלוק. את השמלה היא החליפה באוברול עם מחוך, והשיער סודר לתסרוקת עם שביל באמצע ושתי סיכות פנינים גדולות של אפרת קסוטו משני צדדיו.
“יש בנות שמסתפרות במהלך החתונה אבל לא תורמות את השיער,” אומרת לוטם. “אנחנו באנו במטרה לתרום את השיער וזה היה מאוד מרגש. רצינו שאנשים יראו את זה, ויבינו שאפשר לעשות את זה וזה לא מפחיד. שיער הוא משהו שמתארך, ואם יש לנו את היכולת לתת למישהו שאין לו – חייבים לעשות את זה.” את השיער תרם הזוג לעמותת ‘זכרון מנחם’, שהקימה בארץ מרכז ראשון מסוגו לייצור פאות בהתאמה אישית לצעירות חולות סרטן שאיבדו את שיערן. בעמותה התרגשו מאוד מהתרומה, ובעיקר מהמעמד שבו תרם הזוג את השיער – יום חתונתם. באותו היום שאמור להיות רק שלהם הם חשבו על האחר, ואין ספק שחוץ מהשיער השניים תרמו מאוד גם להעלאת המודעות לחשיבות תרומת השיער.
“התגובות היו מדהימות,” מספרת לוטם. “ברגע שהאורחים ראו ששנינו תרמנו, גם החתן וגם הכלה, הם מאוד התרגשו. יום אחרי החתונה גיסתי ושני הילדים שלה, בני עשר ושתיים עשרה, שלכולם היה שיער ארוך, החליטו ללכת לתרום את השיער. הבן שלה אמר שהוא לא רוצה להישאר עם השיער ושהוא רוצה לתרום אותו. זה היה ממש מרגש.”
צילום סטילס לוטם ומתן: עז שכטר